24 listopada, 2010

Oživjelo sjećanje na fra Bernardina Škrivanića, graditelja svetišta Gospe Lurdske u Rijeci i osnivatelja kapucinskog samostana na Pojišanu

Ovih dana kako se slavila 400-ta obljetnica braće kapucina u Hrvatskoj, u poštanskom sandučiću našeg kapucinskog samostana na Pojišanu osvanula je nevelika omotnica, bez markice i adrese, samo sa jednostavnim natpisom pisanim drhtavim rukopisom: "ODNJETI NA POJIŠAN! - želja p. Zore Razumilović."
U omotnici se nalazio originalni primjerak novina "Križ na Jadranu" iz daleke 1932. godine sa izvještajem o preminuću poštovanog o.Bernardina Škrivanića, prvog hrvatskog Provincijala hrvatskih kapucina, graditelja velebnog svetišta Gospe Lurdske u Rijeci i osnivatelja kapucinskog samostana na Pojišanu, na naslovnici, te jedna sličica - uspomena sa zlatne mise fra Bernardina, na Pojišanu 1927. godine.
Nekoliko dana kasnije, boraveći u Rijeci, kada smo pregledavali građu kapucinske knjižnice došao mi je pod ruku papirić sa Sonetom kojega je upravo za proslavu te Bernardinove zlatne mise na Pojišanu, na blagdan Velike Gospe, 15. kolovoza 1927. godine napisao Giuseppe Maroli.
Kao da nam je prst Božji nešto želio ovim reći, pa sve tekstove i fotografije donosim ovdje u cijelosti!

+Otac Bernardin Škrivanić
(Iz lista „Križ na Jadranu“, Split, God II, 2. listopada 1932. Br 40)

Dne 25. pr. mj. ispustio je svoju plemenitu dušu Bogu velezaslužni kapucin, bivši gvardijan i provincijal o. Bernardin Škrivanić u dobi od 77 godina. Rodom je iz Omiša, Kao svećenik don Nikola bio je revan dušobrižnik u Podgradu i K. Sućurcu u splitskoj biskupiji, odakle se je zaklonio u red kapucina. Na Rijeci je boravio 34 godine i kao gvardijan i provincijal mnoga dobra djela proveo. Iza talijanske okupacije preselio se je u Split na upravu ovdašnjeg samostana i crkve u Pojišan. Kakovim je božanskim duhom bio prožet o. Bernardin, najbolje proističe iz govora preč. kanonika don Frane Ivaniševića, njegova prijatelja od djetinstva, s kojim se je oprostio na njegovu sprovodu.

„Otac Bernardin jest neobična pojava čovjeka, svećenika i redovnika samostanca. U njegovu životu ima nekoliko markantnih crta, koje nas zadivljuju, a njega povrh razine drugih običnih ljudi uzvisuju. Nije junaštvo drugoga svladati, pravo je junaštvo znati i moći sebe svladati. U naponu od 34 godine svog najjačeg života, postavljen na udobnu primorsku župu bližnjih Kaštela, koja mu je pružala sve plemenite tjelesne i duhovne ugodnosti, osjetio je jednoga dana tajni glas Svevišnjega, kojemu se je on odmah odazvao i izveo je na sebi jedno veliko junačko djelo, ostavio svoj zavidni položaj, uklonio se od ovoga svijeta i sklonio se u strogi pokornički kapucinski red sv. Frane, da postom i molitvom još se više približi Bogu i izvede dobrih djela na njegovu slavu. U jaku tijelu razvio se je i jaki duh, pun inicijative, energije, da radi i stvara. Vedrinom svoga uma, milinom svoga srca znao je osvojiti najveće duhove za svoje osnove, potaknuti mogućnike da pružaju darežljive ruke za njegova poduzeća. Nije bilo poteškoće koja bi ga mogla odvratiti od započeta djela, jer je duboko bio prožet vjerom u Božju pomoć.

Preodani sin Majke Božje, ljubimac Djevice Pirenejske, kojoj je vodio više hodočašća, on nije ništa započeo, a da se prije nije u dugom razmatranju posavjetovao s Gospom i u nje pomoć zavapio. Bio je apostol slave Marijine, svećenik molitve, akcije i kontemplacije, perfekcija ljudske radinosti i svake kršćanske krjenosti. Velebna kripta, crkva sa tornjem, Kuća Dobre Štampe jesu njegova djela, koja će se spominjati kroz vjekove. Kada ga tuđinska sila, talijanska okupacija, prisili da iza 32 godine rada sve to ostavi, povrati se u svoj kraj, dođe u naš Split, na upravu samostana i crkve u Pojišanu, gdje kroz deset godina razvije najboljim uspjehom svoj rad u ispovjednici, na oltaru, u samostanu, perom i besjedom. Učen u bogoslovnim naucima, svaki razgovor sa ocem Bernardom jest jedna pouka, škola na putu kršćanske savršenosti, korak bliže Bogu, crkvi i molitvi. Kao starješina svetišta u Pojišanu i samostana nastojao je da sačuva slavu Božjeg doma, sklad, red i ljubav medu braćom, koja su ga štovala, ljubila, obožavala. Sve je cvalo i napredovalo u rukama oca Bernardina, jer je rosa nebeska natapala i sunce milosti božje ogrijavalo njegovo djelo, jer u njegovu životu i radu nije ni za čas malaksala vjera, da će Bog, Svevišnji Tvorac, biti onaj koji će svakom njegovu djelu dati svoj »in-crementum«. Jakost njegova duha i pobožnosti najbolje se je iskazala u njegovoj dugoj i teškoj bolesti, koju je on ustrpljenjem Jobovim podnašao, utjehe svete vjere uvijek tražio sve do zadnjeg časa kada je svoje umrle oči za uvijek zatvorio.

Dragi oče Bernardine! Blago Tebi, mili naš pokojnice; Ti dolaziš mirnom dušom pred Višnjega Suca, jer si vas svoj život ispunio samo dobrim djelima; Tebe ne će zateći prikor da si bio »nekoristan sluga«, već »sluga dobri i vjerni«, te si možda već čuo one blažene riječi: »Uđi u radost Gospodina svoga!« a ovi uzdasi, jecaji i suze braće i pobožnih vjernika, koji su Te došli otpratiti na Tvoj put u vječnost, jesu najboljim dokazom, koliko baštinstvo ljubavi i zahvalnosti ostavljaš za sobom. - Blažena i sveta dušo, uživaj zasluženu rajsku slavu na nebu, a mrtvo Tvoje tijelo neka spokojno počiva u zemlji! Zbogom!"


Prijevod „Sonetta“ kojega je napisao Giuseppe Maroli prilikom 50-obljetnice misništva (zlatne mise) fra Bernardina Škrivanića, na Pojišanu 15. Kolovoza 1927.

Ocu Bernardinu Škrivaniću
Kapucinu Na putu i cilju Asiškog siromaška
Sina slavnoga Omiša okruženog rivalima Cetine
I Jadrana
Neustrašivi borac za Krista Plodonosni radnik za Mariju
U okretnosti svugdje Pobjeda - trofeja - ponos
roda svoga
poštovan sa Petrove katedre Oduševljenja
-jednoglasne počasti Sinovski osjećaji - zahvalno sjećanje
Na
Rijeku-Sušak-Split ondje provincijal - ovdje gvardijan
U samostanu na Pojišanu
Pripojen zavjetnom svetištu
Blažene Djevice Karmelske
Za istinsku brižljivost i revnosti
o pedesetoj godišnjici
Njegove prve prikazane oltarske žrtve
15. kolovoz 1887. – 15. kolovoz 1927.
 (u orginalu su ovako navedene godine, što je zapravo pogrešno, Škrivanićeva mlada misa bila je 1877. godine!)


Nema komentara:

Objavi komentar

USKORO! PojišanTV

Watch live streaming video from pojiantv at livestream.com
PojišanTV - prva hrvatska katolička internet televizija i live streaming - religijski program i prijenos događanja u našem svetištu uživo putem interneta